Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vinn över tiden


Smartare liv för dig

Vad har hänt med klockorna egentligen?

Man hinner knappt kliva upp på morgnarna förrän det är dags att gå och lägga sig igen. Känner du igen det?

Jag brukar undra om det är någon illasinnad person som driver med mig. Jag har knappt hunnit börja jobba förrän det är lunch. Knappt hunnit bita tag i eftermiddagen förrän det är dags att gå hem. Eller rättare sagt, det var så här i våras. Nu ska det inte bli så mer. Jag har en plan. Jag ska besegra tiden i nu kan du också göra det.


Här är några saker som du kan överväga att göra för att tjäna tid.

1. Gå upp tidigare på morgonen och kom till jobbet innan alla andra gör det så du hinner ta tag i saker som blivit liggande. (På fredagar kan du ju sticka hem vid lunch istället eftersom det ändå inte händer något efter det).

2. Förbjud andra att slösa med din tid. Om du har en kollega som alltid kommer för sent till möten – säg att det inte funkar för dig. Om du har problem med att säga till får du redan i förväg säga att klockan si och så måste du göra annat och ni har bara en halvtimme på er. Det brukar lära såskoppar att ändra vanor.

3. Gör telefontid till effektivitetstid – mindre babbel alltså. Telefonbabbel kan stjäla minst en timme per dag. Det finns såklart bra och dåligt ”babbel”. Skilj på relationsskapande babbel och sånt som du gör för att slippa jobba (jag är exakt likadan och letar alltid efter ett sätt att slippa undan ;-).

4. Jobba mest när du är mest allert. Du kanske är en kvällsmänniska – jobba i så fall med tankekrävande saker då. För min del lägger jag hellre upp strategier vid 01.14 än 08.14.

5. Se mindre på TV. Välj ut vilka program du verkligen vill se och strunta i resten. Och, vågar jag säga det, stäng gärna av TV.n en dag i veckan och se hur det känns.

6. Om du kör bil till jobbet – lyssna på något utvecklande ibland. Ett förslag är förstås Gerillaföretagaren på CD.

7. Innan du gör något – vad som helst – ställ dig frågorna:
 • Är det här verkligen viktigt att göra just nu?
 • Är det viktigt att göra det överhuvudtaget?
 • Är det verkligen något som jag ska göra?

 • 8. Sortera bort alla små saker du gör som inte bidrar till något av värde. Med andra ord sätt ett pris på din tid och ställ uppgiften mot det priset för att se om det är värt att göra den.

  9. Kolla e-posten två gånger om dagen istället för trettiotvå.


  Resultatet av att tjäna tid:

  * Du hinner mer

  * Du kan göra annat än att jobba dygnet runt

  * Du slipper dåligt samvete

  * Wow!

  Lästips som andra har gillat

  100 sidor om hur du vinner tid

  "Ännu en tipsbok med korta och koncisa råd från Redaktionens förlag. Stefan Ekberg går igenom allt från hur du undviker tidstjuvar på jobbet som beslut som tar för lång tid att fatta eller perfektionism till hur du hanterar inkommande telefonsamtal eller din e-post mest effektivt. Men det handlar också om att ha det roligare på jobbet"
  Svenska Dagbladet

  "Kul bok om hur du gör det bästa av tiden och dödar tidstjuvarna som stör i jobbet."
  Aftonbladet

  "Boken "100 sidor om hur du vinner tid" ger konkreta tips på hur du besegrar papperstravar, sätter mål som drar dig framåt och hur du får andra att göra saker åt dig."
  City

  "Det bästa tipset om att vinna tid är att inte läsa en massa böcker med sådant som är självklarheter för en tidsfascist som jag. Men nu läste jag "100 sidor om hur du vinner tid" på tåget till jobbet, så upplevde jag läsningen som ren tidsvinst...Dessutom innehåller boken också en del goda tankar och givande tips om arbetsglädje och kreativitet."
  Lön & Jobb

  "Hinner du inte läsa boken? DÅ är det precis det du ska göra, redan i eftermiddag."
  Du&Co

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook

  Läs mer om den här sajten här

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare liv här:

  Lev smartare och roligare
  Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

  Smartare liv har 7 000 prenumeranter

  Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

  Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap