Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Tips om praktisk retorik

När du talar inför folk gäller det att du får din publik med dig och att de förstår dig. För att klara detta finns en mängd olika knep inom praktisk retorik att ta till. Jag har valt några som är mycket bra att använda sig av:

Praktisk retorik - Upprepningar
Du upprepar samma ord i början av varje mening, sats eller stycke. Det klassiska exemplet är Martin Luther Kings tal ”I have a dream”:


Praktisk retorik - Motpoler
Du talar om motpoler som svart eller vitt – det finns inget mellanting. Det handlar om två sidor som man ställer mot varandra. Jag fick ett e-postmeddelande av en vän, som innehöll många sådana exempel:

 • Vi spenderar mer, men njuter mindre
 • Vi har större hus, men mindre familjer
 • Vi kompromissar mer, men har mindre tid
 • Vi har mer kunskap, men mindre omdöme
 • Vi har bättre mediciner, men sämre hälsa
 • Vi nådde månen och kom tillbaka, men vi upplever det som besvärligt att korsa vår egen gata och möta våra grannar
 • Vi besegrar den yttre rymden, men inte vår inre rymd
 • Vi har högre inkomst, men mindre moral

 • Praktisk retorik - Retorisk fråga
  Det innebär att du ställer en fråga istället för att konstatera eller informera om någonting. Du låter sedan publiken själv komma fram till det självklara svaret. Du kan även ställa frågan och – efter en liten paus – själv besvara den. Här är pausen otroligt viktig!
  Genom att använda dig av en retorisk fråga aktiverar du din publik. En fråga ger signaler till deras hjärna som automatiskt börjar arbeta med att ta fram svaret – oavsett om de själva formulerar svaret eller om du gör det. När någon själv kommer fram till en slutledning och till ett svar, innebär det att personen blir mer övertygad om att det är det rätta – till skillnad från om du bara skulle säga det.

  Praktiskt retorik - Liknelser
  Liknelser är mycket effektivt för att förklara någonting som du vill ska stanna i publikens medvetande. Det är ett bildspråk där du liknar det du vill beskriva med en klargörande mental bild, ofta med ett ”som” mellan. Exempel på liknelse är:
  Regnet stod som spön i backen (du förstår att det regnar väldigt mycket)
  Klok som en uggla (du förstår att personen i fråga är mycket klok), Benen gick som trumvirvlar (du förstår att personen i fråga springer mycket snabbt).

  Säg att du ska beskriva hur vår andning bidrar till att syresätta blodet i våra blodådror. Du kan likna detta med ett stort och väl utbyggt vägnät, där tankbilar kommer med ren luft och kör ut i kroppen, och sopbilar kör retursvängen med det förbrukade syret. Denna bild blir lättare för åskådarna att ta till sig. De ser bilder för sitt inre, bilder som stannar kvar. De minns det oerhört mycket lättare än bara abstrakta blodådror, som vi alla har men som vi aldrig ser i verkligheten.
  Du kan sen bygga vidare på liknelsen utifrån andra funktioner som du vill beskriva. Till exempel de vita blodkroppar som kroppens militärförband som är till för att försvara kroppen mot allt angrepp.

  Praktisk retorik - Metaforer
  Metaforen innebär att du använder dig av mentala bilder. Ofta blandar man olika ämnesområden som egentligen inte har någonting alls med varandra att göra – de kan till och med vara omöjliga som kombinationer – men orden förstärker budskapet och gör att publiken måste använda sin fantasi. Om du vill förstärka vad som kommer att hända när du slutat tala säger du ”applådåskan” istället för att ”publiken applåderade väldigt mycket”.
  Metaforer är oerhört kraftfulla och gör att din publik tvingas aktivera sig och använda sin fantasi. Ett annat exempel på metafor är denna uppmaning till dig: Tänk på att inte bara rabbla argument efter argument – dina åhörare kommer inte att minnas dem alla. De tappar tråden och dina argument faller platt mot marken.

  Praktisk retorik - Ordspråk och talesätt
  Du förstärker din egen åsikt genom att ta hjälp av gammal visdom eller låna någon annans kloka ord. Du kan till exempel använda dig av ett kinesiskt ordspråk:
  Om du tänker för länge på nästa steg kommer du att tillbringa resten av livet på ett ben.
  Eller citera Henry Ford:
  De flesta människor använder mer kraft till att prata om sina problem än till att lösa dem.
  Om du inte minns något ordspråk eller talesätt kan du lätt hitta en uppsjö av dem genom en sökning på internet. Använd dig av en sökmotor och skriv ”ordspråk”.

  Praktisk retorik - Kiasm
  Det innebär att du leker med orden på ett mer finurligt sätt. Du tar några ord, som du använder både rättvänt och spegelvänt. Ett klassiskt exempel är av John F Kennedy, när han frågade sina undersåtar i USA:
  ”Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”.
  (Fråga inte vad ditt land kan göra för dig – fråga vad du kan göra för ditt land).


  Lästips
  Många som läst den här artikeln gillar

  den här konkreta guiden  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap