Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Tips om lönesamtal


Några tips om hur du avdramatiserar lönesamtalet:

• Skapa en lönepolicy. Lönepolicyn tar bort många diskussionsämnen och ger dig ett starkt stöd under samtalet. Förväntningarna blir också mer realistiska.

• Se till att du verkligen har en god bild av medarbetarens prestationer. Men också att medarbetaren har detsamma. Det får ni genom att hålla regelbundna utvecklingssamtal där ni tillsammans värderar medarbetarens arbetsinsatser. Utgå från arbetsbeskrivningen och utveckla en gemensam, realistisk bedömning. Realism ger rimliga förväntningar på lön.

• När du visar uppskattning i allmänhet är det också viktigt att du tänker i det större perspektivet. Om du tar i för mycket eller gör det på fel sätt kan du ge luft åt förhoppningar om att han/hon gjort sig förtjänta av högre lön än vad lönepolicyn medger. Antyd eller diskutera aldrig spontant vilka insatser som leder till högre lön. Vill du uppmärksamma och belöna gör du det bäst med tillfälliga belöningar. Då håller du isär lön/karriärstegen och enskilda prestationer som du uppskattar.

• Improvisera aldrig. Fatta aldrig beslut om löner på något annat sätt än det som ryms inom din genomtänkta bedömning i samband med lönesamtalet. Stå för lönepolicyn och håll fast vid den under åtminstone tre år i följd. Ändrar du så gör det i liten skala. En enda improvisation kan rasera hela betydelsen av att arbeta med en lönepolicy.

• Ha en positiv attityd till lönesamtalet. Tänk på att ni båda helst slipper konfrontation. Medarbetaren vill känna sig rättvist värderad och du vill samma sak. Föreställ dig hur du och din medarbetare efter en stunds samtal är nöjda.

• Var väl förberedd. Gör i ordning din medarbetares anställningskontrakt. Fyll i alla uppgifter, inklusive den nya lönen och bifoga arbetsbeskrivningen. Gör de omformuleringar som gäller inför det nya året. Arbetsbeskrivningen ska alltid vara uppdaterad och kopplad till löneavtalet. Ge förslaget till din medarbetare och låt denne tänka igenom det och komma med synpunkter, innan ni träffas för samtalet. I bästa fall kan ni vara klara redan här. Annars har du i alla fall satt nivån och fått reaktioner i god tid innan.


Samtalet där du står för din policy

Skriv ner ett antal punkter som beskriver din motivering. Berätta varför förslaget ser ut som det gör och ge din summering av medarbetarens utveckling och måluppfyllelse under året. Det är en bra förberedelse för en diskussion. Du måste kunna motivera ditt beslut. Håll dig till arbetsbeskrivning, lönepolicy, riktlinjer och andra löften du eventuellt givit. Svara konsekvent men personligt på eventuella motargument. Visa att du respekterar åsikterna, men att du i första hand måste tänka på det som hjälper företaget att utvecklas i längden. Förklara att lönepolicyn är till för att garantera företaget en uthållig utveckling. Lönenivåerna bestäms därför inte under lönesamtalet. Var beredd att ta konsekvenserna av om en medarbetare kommer med orimliga krav. Är det så att du möter argument som du faktiskt vill tänka över, eller om positionerna låser sig, ber du om ett nytt samtal inom en vecka. Men väl där måste ditt beslut vara fast.


Ledarskap utan flum

Chefens bästa vän - ledarskap utan flum

Denna kompakta 300 sidor långa chefspraktika är proppfull av vardagstips för chefer. Författaren tar upp praktiska frågor som rekrytering, personalekonomi, lönepolicy mm. Huvuddelen av boken ägnas dock åt ledarskapets kärnuppgifter: Motivation, effektivitet, coachning, samarbetsklimat mm.
Liv & Ledarskap

Här finns råd om allt från rekrytering, hur man motiverar och ger feedback, till hur man skapar meningsfulla möten och säger upp medarbetare.
Tidningen Chef

Här får chefer lära sig att konkret bemästra vanliga problem som de råkar ut för i sin vardag. Det är bara att slå upp problemet och få tankeväckande råd.
Civilekonomen

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?
Många läsare av den här artikeln har också läst:
Hur blir man en bra chef?
Så får du personalen att längta efter måndagar
Så gör du mycket mer effektiva möten

Fler smarta tips
Prenumerera på vår gratis tipsbrev som du kan få som inspiration direkt i e-posten. Läs om dem och prenumerera gratis på den här sidan.

Läs ännu fler tipsartiklar - titta i menyn till vänsterEnskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap