Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Teamutveckling - hur du hanterar motivationsproblem

Teamutveckling - Lär dig se motivationsproblem

Det finns två goda skäl till att det är bra att för dig att kunna se tecken på bristande motivation. Det första skälet är att du till att börja med kan behöva utgå från de problem som redan finns. Du kanske inte hinner vara den perfekta ledare du själv skulle vilja vara. Om du då i alla fall kan upptäcka när det är illa ställt med motivationen hos en medarbetare har du möjlighet att agera direkt. För det andra kan du inte räkna med att omedelbart se hur motivationen sprudlar hos dina medarbetare, bara du blir en motiverande ledare. Du får säkert börja med att arbeta där det står sämst till och tålmodigt vänta på resultatet.

Teamutveckling - Tecken på bristande motivation:

• Medarbetaren försöker undvika arbetsuppgifter och vill helst inte delta eller ha ansvar.
• Du märker att medarbetaren har en ovanligt negativ attityd och ägnar sig mycket åt att kritisera omgivningen eller sig själv.
• Umgängesmönster förändras, medarbetaren vill inte längre vara med i sociala sammanhang och drar sig undan.
• Medarbetaren får vredesutbrott, visar öppen frustration och ”surar”.
• Du märker att medarbetaren starkare börjat utagera sina attityder och åsikter mot kollegor.
• Du ser en ny allmänt störande odisciplin som t.ex. dålig tidspassning och ovårdad klädsel.
• Överdrivet spelande, festande, konsumerande eller andra nya överdrivna vanor som verkar kompensera för något som inte är bra.


Teamutveckling - Ett exempel på hur du inte ska göra

En livsmedelsbutik befinner sig i en krissituation. Butiken har dålig försäljning och närmar sig farliga nivåer. Butikschefen Arne har svårt att hantera situationen. Flera medarbetare ur personalen får ömsom ta indirekt och direkt kritik för situationen, för att i nästa ögonblick förväntas vara personligt stöd och samtalspartner.

Medarbetarna (4) kallas till fikarummet. Ingen vet varför, bara att Arne vill tala med dem. När de kommer dit har han ställt upp fem presentkorgar, fint inslagna med cellofan. Alla blir ombedda att sitta ner. Arne börjar tala på samma sätt som han brukar. Han håller den här gången på i c:a 45 minuter och behandlar idrottsmetaforer, det allmänna konjunkturläget samt betydelsen av att ha högt till tak och ett bra gäng i butiken.

Därefter bollas ordet vidare. Personalen förväntas att säga sitt om vad det är som är positivt med butiken (ingen har fortfarande fått veta målet med mötet och vad de fina fruktkorgarna är till för). De första medarbetarna säger pliktskyldigt något om att det är bra sammanhållning och att de känt att det kan vara en vändning på gång. Övriga vet att de hittar för att få slut på mötet, men ingen har modet eller kraften att säga ifrån. Men när frågan kommer till Gunilla brister allt. Gunilla säger öppet att hon inte förstår vad mötet handlar om och att hon inte heller har märkt några som helst förändringar. Inte internt på företaget och inte i kundtillströmning. Hon tycker tvärtom att allt är precis som vanligt, vilket också det här konstiga mötet vittnar om.

Arne tystar Gunilla med en kraftfull åthutning. Han säger sedan att bara för att hon själv inte kan förstå betydelsen av en positiv inställning behöver hon inte förstöra för alla andra. Frustrerad över Gunillas utfall delar Arne sedan ut en fruktkorg till varje anställd och tackar dem för deras arbetsinsatser.

Genom sitt beteende visar Arne att han menar att man skapar motivation genom att:

• Kalla till ett möte utan agenda och utan att tala om vad det ska handla om.
• Berätta om sina tankar i 45 minuter utan att tala om varför eller låta någon annan få talan.
• Tvinga medarbetarna att lisma om högt till tak och framsteg, trots att det är en falsk bild av verkligheten.
• Berömma och belöna alla medarbetare på samma sätt, vid ett och samma tillfälle.
• Tysta den som har åsikter och sopa tydligt problemet under mattan.


Tips
Om du gillade den här artikeln kommer du verkligen att tycka om den här konkreta guiden
Många läsare av den här artikeln har också läst:
Hur blir man en bra chef?
Så får du personalen att längta efter måndagar
Så gör du mycket mer effektiva möten

Fler smarta tips
Prenumerera på vår gratis tipsbrev som du kan få som inspiration direkt i e-posten. Läs om dem och prenumerera gratis på den här sidan.

Läs ännu fler tipsartiklar - titta i menyn till vänster
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap