Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Teambuilding på riktigt

Är teambuildingaktiviteter rätt sätt att bygga motiverade team på jobbet - Av Stefan Ekberg, författare till boken
333 fantastiska idéer om hur du motiverar personalen


Vad tänker du på när du hör ordet teambuilding?
Jag tänker direkt på en grupp håglösa kontorsjobbare som ska klättra i rep och hurra för varandra när någon stånkat sig upp till en plattform där uppe och alla egentligen längtar till kvällens middag med vin. Eller kanske ett gäng malplacerade medelålders kvinnor från försäkringskassan som tvingas spela paintball eller brottas i Sumokostymer – och hatar varje ögonblick av det.

De flesta teambuildingaktiviteter är egentligen bara konstiga
Företag har försökt bygga team på de mest konstiga sätt (konstiga för teammedlemmarna) i åratal och frågan inställer sig: Är det verkligen så man bygger ett sammanhållet lag på en arbetsplats? Jag tror inte det. Men det är något frireligöst över teambuilding. För att lyckas ska man åka ut till något dyrt eventställe i naturen i två dagar och gör ”småläskiga saker” och sedan är det klart. Därefter är man en fullt utbildad lagspelare. Måste det vara så? Självklart inte. Att bygga ett bra lag är en ”varjedag-grej” om man verkligen ska lyckas med det. Människor är ju sociala djur och har redan en naturlig inställning till att göra saker tillsammans och att tvinga dem att svinga sig i rep kommer inte att göra dem mer benägna att göra saker i grupp. Därför är det smartare att låta dem samarbeta där de ska göra det – på jobbet.


Här kommer dina tips på riktiga teambuildingaktiviteter:

 • Ska du göra övningar, så gör dem verkliga
 • Ditt lag ska lösa riktiga jobbrelaterade problem och förbättra riktiga jobbprocesser.

 • Ha förväntningar som är ristade i sten
 • Finns det mål för ditt team? Har du kommunicerat dina förväntningar på vad ditt team ska åstadkomma och vilket resultatet ska bli? Förstår medlemmarna varför teamet finns/har skapats? Har du visat att företaget står bakom det här genom att stödja teamet med resurser (personal, tid, pengar)?

 • Är sammanhanget tydligt?
 • Förstår medlemmarna i teamet varför de är med? Förstår de hur teamstrategin kommer att hjälpa till att nå de uppsatta målen? Kan medlemmarna enskilt definiera hur viktigt teamet är för att nå målen?

 • Finns det ett positivt åtagande?
 • Vill medlemmarna vara med i teamet? Känner de att uppgiften de har framför sig är viktig? Finns det motivation att nå de mål som är uppsatta? Känner medlemmarna att deras insats är viktig för både uppgiften och för deras egna karriärer (viktigt)? Känner medlemmarna att de har en chans att växa och utvecklas med teamet?

 • Rätt kompetens
 • Känner teamet att rätt folk är med och att de har rätt kunskaper, färdigheter och kapaciteten att genomföra det som ska göras?

 • Kontroll
 • Har teamet tillräcklig frihet att göra saker utan att springa till chefen (dig) med frågor hela tiden? Och samtidigt – vet teamet inom vilka gränser jobbet ska göras? Är nödvändiga begränsningar definierade för gruppen innan de sätter igång?

 • Ansvar
  Har ditt företag definierat hur teamets auktoritet ser ut? Går jobbet ut på att ta fram rekommendationer? Innebär det att driva igenom något? Finns det en plan för att revidera processen så att både teamet och företaget kan ändra/förändra inriktning och syfte? Hur ska teammedlemmarna göra i ansvarsfrågor som deadlines?

 • Samarbete
 • Förstår alla i teamet vad lagarbete innebär? Kan de jobba tillsammans? Vet alla vad de själva har för ansvar och vad andra har för uppgifter?

 • Kommunikation
 • Vet alla vad det är som ska prioriteras? Finns det en metod för teamets medlemar att både ge och få feedback inom rimlig tid? Finns mötetstider och hållpunkter inplanerade för arbetet? Finns det utrymme för oförutsedda händelser och kriskommunikation? Finns det en plan för att lösa konflikter som dyker upp?

 • Klimat för nytänkande
 • Är organisationen verkligen intresserad av förändringar? Värderas nytänkande, unika lösningar och nya idéer? Belönas folk som tar kalkylerade risker för att skapa förbättringar? Eller belönas folk som håller sig på mattan och passa in? Finns det utrymme för och tillgång till att skaffa sig nya kunskaper genom böcker, utbildning och studiebesök?

 • Konsekvenser
 • Känner teammedlemmarna att de är ansvariga och får stå för gruppens resultat? Finns det belöningar och erkännanden inplanerade när allt går som planerat eller blir ännu bättre? Belönas risktagande eller är medlemmarna rädda för att göra fel? Finns det belöningssystem både för individuella och grupprestationer?

 • Koordination
 • Är gruppen koordinerad av en chef som assisterar och hjälper gruppen med vad de behöver under resan?

  Behöver du en turbo för att få igång personalen?

  333 fantastiska sätt att motivera personalen

  ”Jag hamnade på en arbetsplats där motivationen var noll. Jag var ny chef. Så jag gick in och letade böcker på nätet om hur man motiverar sin personal. Där hittade jag denna fantastiska bok som hjälpte mig på rätt väg. Idag efter 1 år så känner jag att denna bok och jag tillsammans har motiverat personalen till att jobba mot samma mål. Jag har boken med mig när jag har nätverksträffar med andra chefer och rekommenderar denna bok starkt.”
  Ganimete kalludra Folktandvården Stockholms län AB

  ”Boken innehåller massor med bra tips som har utvecklat både mig som företagare och medmänniska. Stämningen på firman är bättre än någonsin, glada medarbetare = ökad effektivitet i arbetet! Boken hjälpte mig att motivera de anställda på ett helt annat vis än innan, snacka om skillnad. Nu är det jag som får anstränga mig för att hinna med i samma tempo på jobben! Ni är grymma - ni har hjälpt mig att utveckla mig som både företagare och medmänniska!
  Johan Lindberg, Gefle Nöje

  ”Den gav mycket intressanta vinklar av hur man kan göra för att få personalen motiverad .Den har hjälpt mig genom att testa många av dessa saker och inte fått det gensvar jag velat och då till slut insett att två av mina säljare inte var rätt män på rätt platser så tack för det!”
  Pär Dybeck

  ”Jag har fått nya idéer hur man kan motivera och driva sitt företag framåt. Boken hjälper mig som chef att tänka utanför lilla boxen. Idag måste man ju möta alla där de står och att hitta tips hur man för alla framåt behövs verkligen.”
  Maria Bergman, Nokkos Fitness & Relax AB

  ”Boken ger konkreta förslag om hur jag skulle göra för att motivera personalen och den har hjälpt min personal att bättre ta egna beslut och se företagets bästa.”
  Mikael Strand, Fitnessbutiken i Väst AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook

  Läs mer om den här sajten här

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap