Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vågar du ta några risker eller är du en fegis?


Smartare liv för dig

Tar du några risker i ditt jobb? Då menar jag inte att klättra på rangliga stegar, köra för fort eller lipa åt storvuxna, tatuerade 23-åriga män med gulsvarta halsdukar. Jag menar personliga risker. Som kan påverka hur en kund eller kollega ser på dig. Som i värsta fall kan få en kund eller kollega att tycka mindre om dig, men som i bästa fall kan knyta er samman på ett mer personligt sätt.

Jag tror på att ta risker. Att skriva den här artikeln är en risk. Du kanske tycker att det jag
säger är nonsens, att jag är har tagit på mig en roll som jag inte har kapacitet att fylla. Det är en risk och ärligt talat får jag alltid en del skäll för det jag gör, ofta befogat och smart.

Men jag har bestämt mig för att du är som en vän till mig när jag skriver här. En som jag kan säga sådana här saker till. Hur är det med dig? Vågar du sticka ut, släppa kontorsfejset och riskera en snyting ibland? Att riskera saker gör att man håller sig alert och levande och alla jag känner som alltid ligger där framme är också samma personer som alltid får saker att hända.


Kolla här vilka risker jag menar:

1. Du kan riskera att närma dig en sur kund med ett leende istället för att hoppas att någon annan gör det.
2. Du kan strunta i retur/garanti-principerna för att göra en kund riktigt nöjd
3. Du kan skämta om något även om du inte riktigt vet hur det kommer att tas emot
4. Du kan ställa en personlig fråga till någon
5. Du kan ta ett beslut som du inte har rätt till att ta för att göra en kund nöjd
6. Du kan föreslå ett kompletterande köp till en kund
7. Du kan säga något snällt till någon och strunta i hur det uppfattas även om personen är av motsatt kön
8. Du kan säga "varför inte tvärtom" och gå en annan väg än den första tänkbara.
9. Du kan riskera en skopa ovett för att säga vad du verkligen tycker för en gångs skull
10. Du kan jobba varje dag för att leta efter chanser att vara personlig, att inte leka företag, chef eller marknadsförare och istället (nu är det nära flum men ta det för vad det är) vara dig själv.
11. Du kan ge dina anställda befogenheter att ta egna ekonomiska beslut och se vad som händer.
12. Du kan ägna en hel dag åt att få alla runt dig att känna sig som vinnare och se vad som händer.
13. Du kan ge spontana rabatter åt folk bara för att se hur förvånade de blir.
14. Du kan slänga med något extra i köpet fast kunden redan betalat - bara för att få njuta av förvånade blickar.

Nej, inget av det här tar bort professionaliteten och det faktum att det företag man driver eller jobbar inom bara kan leva vidare om kunderna är nöjda. Och jag menar bestämt att om du tar risker och har det roligare på jobbet så kommer du också att ta hand om tiden bättre. Visst, du kan sortera saker på skrivbordet och ha ordning och reda – det är bra – men om du inte försöker göra ditt jobb kul och spännande, då börjar du skjuta upp saker, strunta i uppgifter och slösar med tiden på andra sätt. Ju närmare feststämning du kan skapa varje dag, desto mer kommer du att hinna göra.

Eller vad tror du?

Lästips som andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare liv här:

Lev smartare och roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv har 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap