Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Stress på arbetsplatsen - så hanterar du den


Smarta tips för alla soloföretagare

Nu ska du få några tips om hur du kan göra för att hantera stress på arbetsplatsen bättre.


Stress på arbetsplatsen - 15 tips som hjälper dig att bli mindre stressad


1. Börja tänka på problem som utmaningar. Att se problem som något du ska besegra är faktiskt kul. Istället för att sucka åt surdegen du just fick i knäet, utmana problemet och se till att du vinner.

2. Lägg in lektid varje dag på arbetsplatsen. Du kanske gillar att spela ett visst spel, läsa en viss blogg eller göra något annat som får dig att må bra. Det är viktigt att ha saker att se fram emot redan nu och inte bara drömma om semestern om fyra månader.

3. Skapa ett långsiktigt mål för dig privat. Vad kommer du att få ut av att jobba här om ett år? Var ska du vara då? Vad ska du ha? Vad vill du ha? Mål hjälper mot stress på arbetsplatsen.

4. Skapa ett ”gnällpartnerskap” med en vän. Ni kommer överens om att alltid lyssna på den andres gnäll och klagan fem minuter varje dag.

5. Skapa en plan B. När du jobbar med något stort och avgörande kan det vara oerhört stressande att satsa allt på ett kort. Gör i hemlighet upp en plan B för om det värsta skulle hända. Vetskapen om att du har en plan B kommer att göra dig lugnare.

6. Lär dig vilka dina begränsningar är och - det är precis lika viktigt - lär också andra vilka begränsningarna är.

7. Kom ihåg att det alltid finns alternativ. Du kan säga upp dig. Du kan vidareutbilda dig och bli chef över chefen. Det handlar bara om vilja förändra din situation.Tänk på att det alltid finns ett logiskt steg till för dig att ta som ger dig mer makt över ditt arbetsliv.

8. Sluta försök att fixa andra människor på arbetsplatsen. Det går inte. Det enda du kan styra över är dina egna tankar och handlingar. Idioten på jobbet som alltid retar upp dig kan du inte göra något åt. Om du tror det skapar du bara ännu mer stress.

9. Kämpa inte emot förändringar. Att vägra befatta sig med ny teknologi, nya trender och nya sätt att göra saker kommer bara att få dig att känna dig omkörd och bortkopplad. Bli istället en person som lär dig att använda det nya och hänger med i tiden, så kommer du också att känna dig mindre stressad varje dag. Gå på branschmöten och föreläsningar och se till att du ligger långt fram och samtidigt får kontakt med andra som också har samma inställning.

10. Var proaktiv. Jag älskar ordet proaktiv och använder det alldeles för ofta, men det innehåller så mycket bra för att man ska kunna leva mer stressfritt. Ta initiativ och se till att det är du som håller i rodret så mycket du bara kan. Människor som styrs av andras idéer är mycket mer stressade än andra.

11. Kom ihåg att det alltid finns en morgondag. Det spelar ingen roll hur dålig din dag har varit, tänk alltid på att när du kommer hem, så kan du gå och lägga dig och börja om på nytt imorgon igen.

12. Få massage. Massage lindrar stress och skapar lugn i både kropp och sinne. Om du har ett eget företag drar du av kostnaden. Om du är anställd kan du förhandla dig till massage i alla fall ett par gånger i månaden. Det finns numera också väldigt bra tekniska hjälpmedel som t.ex. en Shiatsumassagedyna för ryggen som du kan ha på kontoret. Min går för fullt minst en gång om dagen.

13. Krama en hund. Det är bevisat att hundägare har lägre blodtryck och mår bättre. Det är inte så konstigt. Vem kan motstå att mysa med ett söt, härlig hund?

14. Utveckla dig själv. Skaffa ny kunskap eller lär dig hur du kan göra något på ett bättre sätt än du gör idag. Dina nya kunskaper ger dig nytta, men får dig också att känna dig duktig och det hjälper dig att jaga bort stressen från arbetsplatsen

15. Skriv en dagbok över hur du lever. Skriv in vad du har ätit, om du har tränat och hur du känner dig. Det är ett fantastiskt bra sätt att ta reda på vad du går igång på och hur ditt beteendemönster ser ut.

Släpp gnaget i magen och huvudvärken för gott

Lär dig hur du blir stressfri på jobbet

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Soloföretagaren här:

Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs exempel på tipsbrevet Soloföretagaren så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap