Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Stress på arbetet - tips om hur du klarar det


Smarta tips för företagare som vill framåt

Stress på arbetet råkar de flesta av oss ut för och just därför ska du få några tips om hur du gör för att hantera stressen på arbetet.


Stress på arbetet - tio tips som gör det lättare

1. Börja dagen rätt genom att äta en bra frukost. Att äta en bra frukost tar inte bara hand om din ämnesomsättning, frukosten hjälper dig också att hålla dig fokuserad under förmiddagen och dessutom att hantera stress och andra svårigheter på ett bättre sätt.

2. Skaffa en hobby om du inte redan har en idag. Många som är stressade på jobbet saknar något som kan få dem att koppla av på fritiden. Finns det inget särskilt som du är intresserad av, så tvinga dig till ett intresse. Börja måla, jogga, rida, blogga, brygga öl eller vad som helst som kan absorbera din energi.

3. Köp något kul i veckan. Oavsett om det är en ny CD, en parfym eller något annat som skämmer bort dig, så köp något som kan ge humöret en lite extra kick.

4. Gör något som kan ta din karriär ett steg framåt om du känner dig stressad av att tillvaron bara tycks stå still. Skriv en artikel till en facktidsskrift, håll ett föredrag på en konferens och ge din karriär en skjuts framåt.

5. Skolka en dag om året. Ja, du hörde rätt. Alla plikttrogna människor borde ta en riktigt skön och inplanerad skolkardag från jobbet minst en gång om året. För mig är det inte lika kul att skolka längre eftersom jag har mitt eget företag, men jag gör det i alla fall.

6. Planera en semesterresa som du vill göra nu eller i framtiden. Du kan dra upp en realistisk plan för nästa semester eller drömma hur mycket du vill om en resa som du vill göra och tänka ut hur du ska kunna få chansen att förverkliga den.

7. Andas rätt. Det finns flera olika tekniker för andning som de flesta har glömt bort. När du är stressad sitter andningen för högt upp. Lägg en hand på magen när du andas och känn magen gå ut och in istället för bröstet. Sitt så en stund, så släpper ofta stressen. När du är mer akut stressad eller nervös brukar det hjälpa att dra in luft i lungorna och spänna magen några sekunder. Sedan släppa ut luften och göra samma sak fem gånger. Då kommer lugnet tillbaka.

8. Det är svårt för många av oss att hinna med allt som måste göras på jobbet, men vi tar ofta med oss fel typ av arbete hem. Vi tar hem jobb för att komma ikapp. Då är det smartare att ta hem jobb som får oss att komma framåt istället. Tänk på det en stund, så ser du att ibland är det inte så dumt att ta hem jobb. Rätt jobb, vill säga!

9. Kolla inte jobbmailen hemifrån om du inte är ensam hemma och beredd att göra något åt de meddelanden som du får då. Att få ett mail om att projektet som du jobbar med har fått problem när barnen leker bredvid gör dig inte till någon bra förälder. Du kommer ändå inte att kunna göra något åt problemet hemifrån.

10. Vad får dig att glömma jobbet? För mig behövs det något mer eller mindre brutalt. Som en tur med motorcykeln, hård styrketräning eller något annat som kräver mycket av mig. Vad skulle kunna få dig att släppa alla tankar på jobbet?

11. Gör en lista över talesätt som du gillar. Att använda talesätt eller affirmationer som man gillar hjälper mycket när stressen kommer smygande. Samla smarta citat som andra sagt och ta fram dem när du behöver dem.

12. Missförstånd kan vara en orsak till stress. Om du har en kollega som du alltid hamnar i konstiga situationer med kan det bero på vad du inte säger. Försök att bli bättre på att lugnt och tydligt säga vad du tycker istället för att samla allt inom dig. Och försök att uttrycka även positiva saker, så blir det lättare att också säga vad du tycker i mer pressade situationer.

13. Starta ett projekt. Att sätta igång något skapar inte bara en känsla av stolthet, du hjälper också till att skapa en bättre värld. Allvarligt talat. Alla småsaker som har värde för andra gör världen bättre och det kan du bidra till genom att dra igång något nytt.

14. Strunta i att göra allt som du måste göra. Gör något som du inte brukar göra, något som du inte ”borde” eller ”får” göra. Det är inget bra långsiktigt sätt att sköta ett stressigt liv på, men ibland är det skönt att göra det i alla fall.

15. Tråkigt eller inte, men träning är ett av de allra bästa sätt som finns att bli av med stress på. Det är bara så. Försök hitta något som passar dig och som du gillar att göra och gör det gärna tillsammans med någon du gillar. Simma, spela tennis, squash eller ge dig ut och promenera. Motion är stressens värsta fiende.

Släpp gnaget i magen och huvudvärken för gott

Lär dig hur du blir stressfri på jobbet

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

För alla företagare som vill framåt
Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap