Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så får du besökarna att stanna längre = köpa mer


Internetaffärer – tips för alla som vill göra bättre affärer på nätet

Ju längre du kan få en besökare att stanna i din butik, desto mer kommer du att sälja. Det är samma sak på internet som i butiken på hörnet. Och alldeles för få butiker på nätet förstår det här. De är alldeles för fixerade vid det magiska ”antalet besök”.
Det spelar ingen roll om det är rätt personer som kommer eller hur länge besökarna stannar - bara den där räknaren plussar vidare hela tiden.

– Jodu, den här månaden hade vi 12 % fler besökare än förra året vid samma tid.

Det är inte meningen att ge dig ångest nu, men gå in och titta på statistiken för din sajt och ta reda på hur länge den genomsnittlige besökaren stannar kvar på din sajt så ska du få se något intressant.

Ramla inte baklänges om du upptäcker att 75 % av alla dina besökare bara stannar i 1-60 sekunder - det är en vanlig siffra som kan putsas betydligt om man bara vet hur. Det ska du få veta nu.

Du har en riktig fajt att utkämpa för att få besökare att stanna kvar på din sajt. Det är nästan som att varje besökare letar efter ett skäl att sticka ifrån en hemsida än att hitta orsaker att stanna kvar. Jag ser det i statistiken hos de kunder jag jobbar med varje dag. De flesta, upp emot 90 % av alla besökare stannar på en sajt mindre än en minut. HJÄLP! Ja, det är skrämmande, men det finns effektiva motmedel som ser till att besökarna dras in och längtar efter mer.

Här är vad du ska göra:

1. Skapa en rubrik på varje sida som får det att vattnas i munnen på besökarna. Men kom inte med generellt företagsbabbel, det har alla hört förut. Prata fördelar. Hugg en kniv i magen på besökarna genom att påminna dem om ett problem de har som dina produkter kan lösa, vad som helst som väcker intresset och köplusten.

2. Skapa omedelbar trovärdighet på din startsida genom att använda dina välkända kunders logotyper, var du är medlem, hur länge ditt företag har funnits. Internet är fantastiskt som verktyg men problemet är att det finns många bluffmakare och galningar där ute som också har sajter. Du måste visa dina besökare direkt att ditt företag är trovärdigt och professionellt. Att koppla ditt företag till kända intressenter lugnar ner besökarna.

3. Kom till saken direkt på alla sidor. Det betyder helt enkelt att du måste visa exakt hur du kommer att lösa deras problem och tillfredsställa deras behov innan de ens börjar scrolla neråt på sidan. Tänk på saken en stund: Tar du själv dig tid att leta efter vad du är ute efter särskilt länge när du vet att du bara behöver trycka på en knapp och få upp massor av nya träffar? Jag gör inte det.

4. Ge besökarna ett snabbt erbjudande om att göra något. Du vill att de ska göra något NU. Om de inte gör det så försvinner de och du förlorar chansen.

5. Erbjud besökarna en gratis prenumeration på ett tipsbrev. Det är ett måste. Ge brevet ett bra namn och berätta vad de kommer att få och berätta vad som händer med deras adresser så att de inte blir oroliga över att du ska sälja den eller börja skicka saker de inte vill ha.

6. Håll det enkelt. Ett vanligt misstag är att ha för mycket grafik och bilder. Webblösningar gör det lätt att ha med så mycket läckert att det blir svårt att motstå ibland. Gör så här: Kisa mot skärmen (ja gör det). Ser du en huvudtanke och något som stöder den – eller ser du bara massor av färger, former, mönster, boxar och annat störande? Allt som stör huvudmeddelandet på sidan måste bort. Tänk på att din besökare kommer för första gången medan du har sett sidan en miljon gånger.

7. Ge besökarna ett skäl att komma tillbaka. Massor och åter massor av studier har visat att besökare köper från en sajt först efter att de besökt den några gånger. Du kan hjälpa och stimulera den lusten genom att ha aktuell information på sajten hela tiden. Om besökarna kommer in den 10 oktober och ser att det senaste som publicerades på sajten är från den 5 mars, så känner de att sajten är gammal och seg. Om din senaste nyhet är från oktober så klickar det till i huvudet och chansen att de tror på din sajt som resurs är oändligt mycket större. Du kan också jobba med tips som är säsongsbetonade. Du kan ha en midsommarstång på sommaren och en jultomte på sajten under jultiden för att skapa intryck av att sidan uppdateras även om den inte gör det för att du inte hinner med. Prata med din webbdesigner så tar han/hon fram en lösning där sidans utseende ändras automatiskt efter olika högtider och årstider.

8. Se till så att ditt innehåll är unikt och spännande för just dina favoritpersoner (tjat tjat men sant).
9. Överraska läsarna med interna länkar inne i texterna så att deras intresse får chansen att tändas igen.

10. Tala om för besökarna vad de ska göra (köpa). Jag är så trött på alla som säger att de inte vill vara för "säljiga". Om jag besöker en sajt och läser en text om rengöring av trädgårdsmöbler är jag bara glad över tips om var jag hittar det bästa rengöringsmedlet.

Lästips som andra har gillat

469 snabba tips som ökar försäljningen på din sajt

"Konkreta tips på hur man lyfter försäljningen i sin internetbutik, baserat på författarens egna erfarenheter. Täcker de flesta områden inom digital säljteknik och lägger också fokus på sådant som innehåll och design. En bra inspiratör både för nybörjare och de som vill avancera."
Internetworld

"Det som var bra med boken är att den kom till bra användning nu när vi håller på att bygga en ny webbshop, väldigt innehållsrik var den också. Boken hjälpte mig framförallt att tänka på olika typer av säljstrategier för att få kunden att handla på vår hemsida samt hur man skapar trygghet för kunden att trycka på ”köp” knappen. Jättetack för alla dessa tips som boken innehåller."
Häni Yones, Kramtex Workwear

"Boken har hjälpt till att bygga strukturen på vår sajt. Innan jag läste boken var sajten rätt rörig och inte speciellt säljande. Nu går sidan bra med en jämn ström av ordrar."
Daniel Evertsson, Creative Reklam

”Jag fick ett helt nytt tänk av boken. Den är en nyckel till framgång som jag har saknat.”
Christoffer Steffens

"Det bästa med boken är att den var så lättläst, jag har den som en handbok och går gärna tillbaka och läser igen. Den har hjälpt mig med att bygga upp min Webbshop och jag har lärt mig hur man skriver på ett säljande sätt. Jag tycker att redaktionen har mycket läsvärda böcker och använder dem mycket i mina säljkurser."
Catrin Sandgren Fjärås

"Det bästa med boken är att den var så lättläst, jag har den som en handbok och går gärna tillbaka och läser igen. Den har hjälpt mig med att bygga upp min Webbshop och jag har lärt mig hur man skriver på ett säljande sätt. Jag tycker att redaktionen har mycket läsvärda böcker och använder dem mycket i mina säljkurser."
Catrin Sandgren Fjärås

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Internetaffärer här:

Vill du göra bättre affärer på nätet?
Du får gratis tips som hjälper dig som vill fånga in kunder på nätet, sälja direkt och få koll på det senaste.

Internetaffärer har 17 000 glada läsare som satsar på internet som kanal för sina företag.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av böcker om internet från Bokförlaget Redaktionen.

Läs exempel på tipsbrevet Internetaffärer så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap