Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

19 tips för dig som vill sluta oroa dig för räntorna


Smartare liv för dig

1. Dela på maskiner
Dyra apparater som gräsklippare, snöslunga, slagborr, högtryckstvätt och motorsåg behöver du inte investera i på egen hand. Gå istället samman med grannarna och dela på kostnaden för maskinerna. Ni kan gott vara minst fem grannar som delar på maskinerna; oftare än så behöver de inte användas.
Gör samma sak med släpvagn, så länge det finns någon som har så stor tomt att den kan stå där utan att störa.

2. Skippa dyra gymkort
Nobba rulltrappor och hissar – gå upp och ner i de vanliga trapporna istället. Gå en extra gång till och från skrivaren. Ta en rask promenad på lunchen. Cykla eller gå till jobbet. Rasta hunden extra länge varannan dag.Ja, du förstår principen – det finns en massa tillfällen till gratis träning…

3. Samköp tjänster
Ibland kanske du behöver köpa in tjänster som fönstertvätt eller snöröjning. Gå då först runt bland grannarna för att kolla vilka fler som har samma behov. Om ni är flera, som dessutom befinner er intill varandra, har ni mycket större möjligheter att förhandla om rabatt.

4. Dra ur sladden
Vill du vara ännu mer säker på att det inte slinker ut energi i onödan ska du inte nöja dig med att stänga av dina apparater – utan också dra ut sladden! En del apparater drar nämligen el trots att de är avstängda med strömbrytaren.
Har du flera apparater som kan vara avstängda samtidigt kan du koppla dem till ett grenuttag med strömbrytare, så kan du stoppa energiflödet den vägen.

5. Sänk temperaturen
Det kanske enklaste sättet av alla att minska energiåtgången och därmed -kostnaden. Vrid ner värmen och sätt på dig en tröja och tofflor!

6. Håll kvar värmen
Om du har persienner i dina fönster så kan det vara värt att dra ned dem under natten. Då sipprar det inte ut lika mycket värme den vägen, och du kan passa på att dra ner uppvärmningen ytterligare ett snäpp.

7. Vädra vettigt
Om du behöver vädra ut ett rum så är det bäst att göra det med ett snabbt tvärdrag. Efter fem-tio minuter har luften gott och väl hunnit bytas ut.
Stäng samtidigt av elementet som sitter under fönstret som du öppnar, annars eldar du ju för kråkorna. Vänta en stund med att sätta på det efter du har stängt fönstret.

8. Låt värmen flöda
Inne i huset är det dock viktigt att värmen har fritt fram – här ska det inte vara några isolerande möbler som till exempel en soffa eller gardiner framför elementen.

9. Öppna inte ugnsluckan i onödan
Som du känner när du gör det så släpper du ut en massa värme när du gör det. Så mycket som 25 procent av värmen kan faktiskt gå förlorad vid en lucköppning. Om du vill kontrollera om gratängen ser färdiggräddad ut, använd istället ugnslampan. Räcker den inte till, häng då en liten ficklampa intill ugnen.

10. Se till att frysen är välfylld
Utöver att det är praktiskt och trevligt med en massa mat i frysen, gör det också att den lättare håller kylan – och alltså drar mindre energi. Om du inte har tillräckligt med mat för att fylla den kan du stoppa in pet-flaskor eller plastbyttor med vatten som tar plats.

11. Satsa på effektiva kranar
I en villa används som regel en femtedel av hushållets energi till varmvatten. Men med hjälp av resurseffektiva vattenkranar och duschmunstycken går det att minska både vattenmängden och energiåtgången.
Vanliga engreppsblandare i kök och på handfat ger ljummet vatten när handtaget är riktat rakt framåt. Men med en ny effektiv blandare får du istället kallt vatten i det läget. Och eftersom många väljer det läget utan att reflektera över om det behövs varmt eller kallt vatten kan man spara en del redan där. För att få ljummet vatten drar du kranen åt sidan och för att få riktigt varmt ännu längre åt ett ytterläge. När du sedan släpper fjädrar den tillbaka till ljummet för att minska åtgången av varmvatten.

12. Planera maten
Planeringen ska i korthet gå ut på att synkronisera din egna måltidsplanering för den aktuella veckans med din receptsamling, reklam, annonser, kuponger och dina gamla noteringar om hur lyckade måltiderna var. Måltidsplaneringen är givetvis inte något du ska följa slaviskt bara för att du en gång har upprättat den. Var hela tiden beredd att göra avsteg från den om det finns erbjudanden som du vill slå till på.

13. Nyttiga kort
Allt fler butiker och kedjor har någon form av kundklubb, med eller utan tillhörande kundkort. Mer om kundkort i ett senare kapitel, men redan nu kan vi konstatera att du definitivt bör ha kundkort eller vara medlem i kundklubben i alla de matbutiker som du handlar regelbundet i. Ja, även i dem du bara besöker undantagsvis också.
En kundklubb syftar ju till att knyta dig som kund närmre till butiken och det gör de bland annat genom att ge dig rabatter och bonus. Tacka och ta emot!

14. Se upp för faror i butiken
För det första: gå aldrig, aldrig, aldrig in i en mataffär utan en inköpslista. Aldrig.
Så, nu blev väl det budskapet tydligt. Spontanshopping i en matbutik är rena dödsstöten mot privatekonomin. Riktigt illa kan det gå om du dessutom handlar när du är hungrig. Gör inte det ens när du har en lista med dig. Hungern kan överlista den allra bästa sparivern.
En annan utmaning för sparshopparen är att försöka att göra inköpen tillsammans med någon annan familjemedlem. Även om du har kvar ditt diktator-veto från samlingen kring högkvarteret kan det vara svårt att upprätthålla den maktbalansen i affären. Med andra ord: handla ensam.
Mardrömsscenariot för ”sparhandlaren” blir alltså att gå in en matbutik utan inköpslista för att tillsammans med minst en annan familjemedlem – när ni är hungriga. Undvik!

15. Kolla efter korta datum
En bra butik som värnar om sina kunders bästa ser till att markera vilka varor som håller på att närma sig sista bäst-före-dag. Och de lämnar generösa rabatter på just de varorna (som de snart hade fått slänga annars). En del butiker har till och med en speciell avdelning med sådana varor. Gå dit i så fall!

16. Förvara rätt
Slarvigt förvarad mat blir snabbare dålig. Passa på att investera i några bra förvaringslådor och påsar när det är rea. De kommer du att ha massor av nytta av när du ska ta tillvara dina storkok.

17. Samsas om bilen
Det enklaste sättet att hålla nere bilkostnaderna (förutom att låta bilen stå…) är att dela kostnaderna med någon annan. En klassiker är att samåka till och från jobbet med någon arbetskamrat som bor i närheten. Eller varför inte med en granne som jobbar i närheten av din arbetsplats?

18. Växla rätt
Ett bra körbeteende gör att du kan spara en hel del bensin. När du startar ska du accelerera snabbt till den hastighet du vill och tror att du kan hålla. Trafikskolorna rekommenderar inte att du ska ligga kvar på ettan i mer än två billängder. Se överhuvudtaget till att inte ligga kvar på låga växlar, och hoppa gärna över växlar när du växlar upp (gå från trean till femman).

19. Undvik kallstart
Om bilen är varm när du startar den så går det åt mindre bränsle. Därför kan det löna sig att använda motorvärmare, trots att den i sig drar lite ström.
Använd en timer så att du har den inkopplad lagom länge: 1,5 timme vid -15 grader och kallare, 1 timme vid -15 grader till nollgradigt och en halvtimme om det är mellan noll och 10 plusgrader.


Tips
Om du gillade den här artikeln kommer du verkligen att tycka om

den här konkreta guiden

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare liv här:

Lev smartare och roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv har 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap