Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Projektekonomi - så ska du tänka


Konkreta och bra tips om att vara chef

Projektekonomi - så håller du budgeten

Det finns inget lättare än att överskrida budgeten när man driver projekt och det finns inget svårare än att ha en klok projektekonomi som stöd för projektet. Därför ska du nu få tips om hur du kan tänka för att få projektbudgeten att matcha med verkligheten.

1. I nya projekt är det helt avgörande hur du börjar. Innan du lägger ner pengar på saker är det bra att undersöka andras erfarenheter i fallstudier och undersökningar. Om den här typen av förundersökningar finns har du automatiskt ett försprång i din projektekonomi.

2. Se över vad det är du ska göra och varför du ska göra det. Det kan finnas belastande delar i projektet som du inte behöver. Se till så att varje del bidrar till slutresultatet och inte finns med för att någon bara vill det i största allmänhet. Allt måste kunna motiveras.

3. Utvärdera varje del av projektet både efter vad delen tillför såväl som vad den kostar.

4. Akta dig för vad du spar pengar på. Det är lätt att skära i kostnader och strunta i att ta med saker för att de ligger så långt fram i tiden. Det kan ha med kompetens att göra. Du kan vilja skära bort en extern konsult för att ni "säkert klarar det där själva". Skär i kostnader men var säker på att "ni klarar det själva". Om ni inte gör det kommer det merkostnader istället för besparingar och det är ju såklart dålig projektekonomi.

5. Undervisa alla inblandade i projektet om just ekonomi. Det ska vara allas ansvar att se till att budgeten håller, inte bara en projektledares.

6. Bryt ner projektet i mindre och därför mer hanterbarara ekonomiska delar. Det håller inte att ha en klumpsumma pengar för allt eftersom du förlorar kontrollen då. Projektekonomi handlar om att se till att alla sköter ekonomin i projektet. Om del 1 kostar 200 000 så måste det kosta 200 000 trots att hela klumpsumman är 2 000 000. Låt folk ta ansvar över sina egna delar ekonomiskt.

7. Uppdatera alla inblandade om ekonomin på ett sätt som alla förstår. Inget krångel här. Det här har det kostat och det här har vi kvar. Alla delar som har egna ansvariga personer för projektekonomi ska kunna säga direkt hur de ligger till (även om de väcks klockan 03 00 på natten).

8. Se till så att dina projektledare och ansvariga för projektekonomi har enkla kommunikationsvägar. Den som planerar projektets ekonomi kan inte sitta i ett hål för sig själv.

9. Upprätta enkla sätt att varna när det händer saker som medför större kostnader. Att projektets medlemmar är snabba innebär att alternativa lösningar är lättare att hitta ju mer tid ni har till det. Om ni inte får tid och måste köpa en lösning direkt så blir det oftast inte varken den billigaste eller den bästa.

Lästips som andra projektledare har gillat

100 sidor om att lyckas som projektledare

”Det var ett nöje att läsa boken, den är lättläst och kräver inte full koncentration utan kan läsas när och var som helst! Boken har hjälpt mig att på ett enklare och tydligare sätt hitta mina vägar som projektledare samt att lösa ev. konflikter och problem i ett tidigt läge innan problemet har blommat upp ordentligt. Jag känner mig tryggare i min roll och förstår nu att allt inte hänger på mig utan också på min grupp av medarbetare. För övrigt kan jag tänka mig att boken skulle kunna användas i processledarutbildningen inom Region Skåne där man också arbetar med facilitering som metod!"
Eva Lindstrand

"Boken har gett mig ett helhetsperspektiv på att driva ett projekt och vad som är viktigt och vilka de normala fallgroparna är. Boken har gett mig en trygghet att driva ett projekt, och veta hur man lägger upp ett projekt, hur man driver det och vilka verktyg man måste ha för att maximera resultatet och få gruppen och projektägaren att både tro men även förstå vart vi står och vart vi är på väg där man kan ge tydlighet i projektet. Det är en bra bok att ha med sig och bläddra fram områden som du har behov av där och då."
Inköpschef (som vill vara anonym) på ett svenskt börsbolag

"Jag har köpt "100 sidor om att lyckas som projektledare", men också PR-handboken från er. Gemensamt för dem är att de är handfasta, konkreta och riktigt bra! Det direkta och raka tilltalet gör att jag blir sugen på att sätta igång direkt med att använda de nyvunna, eller ibland återfunna, kunskaperna. Projektledarboken ger en bra sammanställning av alla de där sakerna som man ska tänka på som projektledare – men som ibland faller ur minnet. Det smidiga formatet gör att den är lätt att ha med sig och titta i vid behov. Där ligger PR-handboken i lä, det är en riktig tegelsten, men en bra tegelsten!”
Ylva Fontell, Dynamo kulturinformation

Läs mer om boken och vad läsarna tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Chefstipset här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs exempel på tipsbrevet Chefstipset så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap