Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så här skapar du en lönsam affärsmodell på Internet


Internetaffärer – tips för alla som vill göra bättre affärer på nätet

Den som skapar en plats där kunderna får precis vad de behöver när de behöver det kommer att lyckas på nätet. Nyckeln till en lyckad affärsmodell på nätet heter planering och hårt arbete.

”Planering och hårt arbete” - känner du igen det från den riktiga världen? Visst är det skönt att det är så. Det betyder automatiskt att den som jobbar målmedvetet kan sticka ut framför den som försöker bluffa sig fram på Internet. Att skapa framgång på nätet är dessutom ett roligt jobb som oftast inte kräver mer än din tid.


Affärsmodell som fungerar - Så här får du det att hända

En vanlig missuppfattning om Internet är att det räcker med att slänga upp en hemsida och så ska kunderna strömma dit helt automatiskt. Så är det inte. På Internet gäller regeln – man får tillbaka vad man har lagt ner. Den som inte lägger ner något får inget tillbaka. Enkelt.

Hemligheten med en lyckad affärsmodell på nätet är att jobba på många fronter samtidigt. Det börjar med att du sätter upp en hemsida med smart innehåll riktat till din speciella målgrupp. Du registrerar din hemsida till sökmotorerna och katalogtjänsterna. Sedan startar du ett nyhetsbrev med attraktivt innehåll till din målgrupp så du fångar upp besökarnas adresser. Nästa steg är att skaffa samarbetspartners som säljer din produkt, har länkar till din hemsida från andra sidor. På proffsnivån skaffar du en bra statistikfunktion som är obarmhärtigt ärlig. Dessutom använder du din e-post smart genom att ha autosvar, i förväg skrivna brev, osv. Och du jobbar hårt utanför Internet för att dra trafik till dina sidor.
Slutresultatet blir att du snart kommer ha en fantastisk säljare som informerar om och säljer dina produkter eller tjänster dygnet runt, året runt. I vargtimmen svarar du direkt på en förfrågan eller tackar för en order – helt automatiskt. Medan du sover sött kommer beställningar in och kanske skickas de direkt vidare till distributionsavdelningen.


När du ser de här aktiviteterna så förstår du två saker direkt:

1. Internet är inte en pengamaskin utan precis som telefonen ett kommunikationsverktyg som kan hjälpa dig att tjäna pengar.
2. Internets affärsmöjligheter är inte ett slags luddigt Klondike. Dina affärsmöjligheter är på riktigt och om du sköter din hemsida väl så kommer du att få del av det. Det händer inte av slump att du säljer mycket.

Och du förstår en sak till: Hur viktigt det är att tänka på att ta ut riktningen först. Utan riktning och en plan kommer du att gå vilse direkt.


Frågor att ställa till dig själv – saker att fundera över innan du lägger i växeln

• Hur kan din Internetnärvaro stödja det jag gör i den verkliga världen?
• Vad kan ditt företag tillföra på nätet?
• Vad kan Internet tillföra till ditt företag?
• Hur ska du använda möjligheterna på Internet för att förbättra min offlineverksamhet?
• Hur kan Internet användas för att sälja dina produkter och tjänster?
• Ska du sälja direkt eller indirekt på hemsidan?.
• Vilka är målen med hemsidan och hur och när tänker du utvärdera resultatet?
• Vad kan du erbjuda som dina konkurrenter inte kan erbjuda?
• Vad kan du ärligt säga om ditt företag som skiljer dig från konkurrenterna?


Hemligheten är att tänka på vinsten först

Idén med din hemsida måste vara något som tillför en dimension som du inte har i verkliga världen. Och din satsning måste i slutänden innebära vinst. Hörde du det där sista ordentligt? Frågan du hela tiden ska ställa dig är: Hur ska du i slutänden kunna få vinst för det du gör nu med din hemsida? Det här är det de flesta företagare missar i sin iver att komma ut på nätet. Man sätter upp sin hemsida för att finnas på nätet, slänger in lite information och en hel del lullull (Det finns så mycket skoj) och när man gjort det kan man säga att man har en egen hemsida. Men sedan går det sakta utför. Varför? Jo, för att man inte ser att det kommer in pengar från hemsidan och då hamnar den i skymundan. Du måste helt enkelt känna att du tjänar pengar på att ha hemsidan, annars kommer den att rasa längre och längre ner på din prioritetslista.

Med risk för att låta som någon slags obskyr framgångskonsult eller sektledare så måste jag ändå säga att ingenting är viktigare än att du bestämmer dig för att lyckas. Att jobba hårt och fokuserat är en viktig nyckel till framgång på Internet (också). Om du bara kan ringa in en grupp människor som aktivt söker efter det du har att erbjuda, som själva använder internet och som du har möjlighet att nå på olika sätt – då har du alla förutsättningar för att lyckas.

Alltså:

1. Ringa in en grupp människor som aktivt söker det du kan erbjuda.
2. De använder Internet.
3. Du kan nå dem på olika sätt.

Resultat: En perfekt grund för en affärsmodell

När du har de här tre sakerna klara för dig är det bara att trycka ner gaspedalen mjukt men bestämt och skapa en hemsida för de fantastiska människorna som ska bli dina besökare och så småningom dina kunder.

Lästips som andra har gillat

Konsten att starta, driva och lyckas med en internetbutik

"Vi jobbar med logistik, lager och packning åt e-handelsbolag och innehållet i boken är vältajmat och vaket. Till och med jag har lärt mig en hel del nytt. Guldkornsbok kallar jag den internt och skickar runt den bland medarbetarna."
Minna Karlsson, vd Big Box

"Inspirerade som alltid! Har tänkt länge på att integrera bokshop i min sajt och nu vet jag hur."
Stefan Engeseth, föreläsare & författare, DetectiveMarketing.com

"Tack Jack för ännu fler nya idéer och en stark sammanfattning av A & O för e-handelsstartups!"
Alexander Lindskog, Apsis.com

"Mycket matnyttigt som jag har nytta av i mina kunders projekt. Gillade speciellt tänket om hur man kan öka försäljningen med hjälp av Instagram."
Olof Engfeldt, marknadsförare och webbcopywriter

"Jag har läst din bok Konsten att starta, driva och lyckas med en internetbutik. En bok som jag tycker är bra på många sätt, den är informativ, intressant och inte minst nödvändig inför en planering av en e-butik. Tack för att jag idag har betydligt mer kunskap om e-handel! Du skriver instruktivt!"
Nils Divert

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Internetaffärer här:

Vill du göra bättre affärer på nätet?
Du får gratis tips som hjälper dig som vill fånga in kunder på nätet, sälja direkt och få koll på det senaste.

Internetaffärer har 17 000 glada läsare som satsar på internet som kanal för sina företag.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av böcker om internet från Bokförlaget Redaktionen.

Läs exempel på tipsbrevet Internetaffärer så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap