Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Smarta saker att ta tag i under lågsäsong


Smarta tips för företagare som vill framåt

Helt plötsligt upptäcker du att det inte ringer lika mycket och att farten är långsammare. Ingen panik. Det kallas för sommar. Missa inte att läsa det nu för det är viktigt.

Sommaren är din bästa planeringstid.

Det är nu du har din största chans att skapa stora förändringar till hösten. Lyssna här:

Jag vet att sommaren är till för reflektion och vila – och det är helt rätt. Du måste vila. Men det brukar räcka med ett par veckor av sol och bad för att hjärnan ska vilja komma igång igen, i alla fall på halvtid. Och det är i den miljön, utan den dagliga rutinen som du kan skapa verklig förändring.

Jag tillbringar somrarna på Gotland och varje år blir det dags för den obligatoriska rundan till olika ställen som säljer hantverk, keramik, trasmattor, konst och sånt. Varje år går jag runt som ett frågetecken och undrar vad butiksägarna och konstnärerna ägnat vintern åt eftersom de säljer exakt samma saker varje år. Varför har de inte suttit och tänkt sig rödörade på vad de ska visa för nytt till sommaren. Varför uppfinner de inte saker, nya saker att sälja till oss som kajkar runt och glor med öppna plånböcker och möts av glassboxar med nedisad glass från förra året och samma trötta hantverksgrejor - av bra kvalitet, javisst men inget som chockar eller ger oss något att prata om. Vi tittar, nickar och glider ut. De har inte tänkt. Nej, det har de inte.

Men det har du. För dig är sommaren din tänkartid. Det är nu tänker på, och startar det du ska presentera för dina kunder till hösten. Det är nu du ska smida planerna som gör kunderna heta om kinderna. Det är nu du har din gratistid att med distans tänka så öronen blir röda. Vad exakt ska göra att kunderna fortsätter välja ditt företag även i höst och framåt? Vad?


Rent praktiskt gör du så här:

 • Köp ett fickminne, nu direkt. Det är lätt att smyga fram medan man väntar på grillglöden eller när man cyklar till badet. Ha det i fickan. Alltid? Alltid!

 • Vad skulle göra dina kunder överlyckliga? Kan du göra det? Ditt jobb är att komma på fem saker som du kan göra snabbt och billigt.

 • Skriv ut alla sidor på hemsidan och samla dem i en pärm. Gå igenom dem när du klämt den där traven Liza Marklund du har med dig i bagaget. Smyg upp pärmen på stranden. Och när du läser - låtsas att du är kund och att du har olika syften med ditt besök på hemsidan. Den ena ska köpa, den andra vill ha kontakt, den tredje vill samarbeta, den fjärde är extremt otålig (alla är det förresten). Hur går det? Vad behöver ändras?

 • Surfa runt på nätet en regnig dag och skriv upp namnen på 100 personer som behöver få veta att ditt företag finns. Förbered ett brev att skicka hemifrån.

 • Fundera över dina samarbeten. Var finns det luckor? Vilka saker hatar du att göra på jobbet? Hur ska det bli roligare att göra dem i höst?

 • Gå igenom all din kundkommunikation, alla offerter, säljbrev, broschyrer och presentationsmaterial. Tråkigt? Jajamensan, men avslöjande. Du kommer bli överraskad av allt som inte längre stämmer eller bara är tråkigt och söligt.

 • Vad är det du alltid har dåligt samvete för hemma? Vad är det du aldrig hinner göra? Gör det nu under sommaren när tempot är lägre. Du kommer vara löjligt stolt över det i september.

 • Kolla av vilka affärskontakter som jobbar när du jobbar. Ta en lunch med dem.

 • Kontakta alla konkurrenter och se till att få allt deras material. Läs om dem på nätet. Du har tid att göra det nu. Och du kommer att se saker du inte hinner se annars.

 • Pang, tjoff - så har du gjort allt det där du har dåligt samvete över och kan gå in i hösten med ny energi

  Konsten att marknadsföra ditt företag på fem minuter

  5-minutersmarknadsföraren -350 sätt att förbättra ditt resultat på bara fem minuter

  "5-minutersmarknadsföraren är lättläst med många tips och tankar som är genomförbara på direkten. Den har hjälpt mig att Spola alla floskler och flumflum, man ska vara mer konkret och det behöver inte ta tid.
  Låt den ligga framme och släng ett öga i den nu och då för att få lite nya tankar och infallsvinklar."

  Peter Karlsson, Mönsterås bostäder

  "Jag har läst marknadsföring och försäljning på högskolenivå men älskar de här små konkreta böckerna med tips från verkligheten. Att få inspiration och nya idéer när det ibland känns som att man fått lite torka är otroligt inspirerande. Det är så roligt att se effekter av det man gör. Tack!"
  Jeanette Svedberg, Gävle

  ”Mycket bra bok som alltid ligger på skrivbordet. Den ger hjälp direkt för olika punktinsatser i marknadsföringen, varje dag!”
  Sara Vennerberg, PHAX swimwear scandinavia

  "Den här har i särklass hjälpt oss mest att synas och sälja mer utan att lägga en ner förmögenhet. Jättebra bok!"
  Jessica Mossberg, Dina Butiker Sverige AB / Babyfrog.se

  "Boken är mycket bra och har hjälpt mig med många tips på hur jag kan förbättra min hemsida, kundvård och förbättra mitt resultat."
  Peter Sundin, TMCS Engineering

  "5-minutersmarknadsföraren har hjälpt mig massor, den har gett min många kraftfulla och konkreta tips på hur jag kan förbättra min marknadsföring."
  Daniel Roquéo, Andetag Inspirit

  "Jag har använt boken för att motivera mitt team att se delmål och inte bara de stora målen. Det är en bra bok för att hitta inspiration för att strukturera det dagliga arbetet och att se de enkla lösningarna."
  Lin Eriksson, Miinto.se

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook

  Läs mer om den här sajten här

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

  För alla företagare som vill framåt
  Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap