Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du blir en bra säljledare

Säljledaren som chef

När relationerna är positiva mellan säljledning och säljarna och resultaten är bra, då är ofta det mesta gott och väl. Men vad förväntar sig egentligen säljarna av sin chef?

Förtroende. Att kunna lita på sin chef och känna förtroende för honom/henne som person. Hur bra säljledningen än är, så är det inte värt mycket om inte säljaren känner förtroende för sin närmaste chef.

Kan marknaden. Säljaren vill känna att chefen håller sig underrättad om förändringar som händer på marknaden. Det kan gälla förändringar bland konkurrenterna och förändringar bland kunder och i branschen.

Kan företaget. Att säljledaren kan informera om planer och förändringar som företaget planerar och håller sig underrättad om nyheter inom företaget, inom produktionen och i tjänsteutvecklingen, samt kanaliserar dessa upplysningar vidare till säljarna.

Rättvis. Att alla säljare känner att de får samma omtanke från säljledningen. Säljledaren favoriserar inga gunstlingar.

God säljare. Naturligtvis är det en fördel om säljchefen är en god säljare, men det ska tilläggas att det inte är ett krav. Däremot är det viktigt att chefen kan motivera, instruera, justera och entusiasmera så att säljarna utvecklas i sin säljmetodik och kundkännedom.

Konsekvent. Att ständigt ha samma attityd till organisationens policy, regler och situation så att säljarna vet vad de har att förvänta sig av chefen. Raka linjer i agerandet.

Tolerant. Acceptera att medarbetarna kan göra misstag och fel. Påpeka med vänlighet och förståelse. Inte genom att tillrättavisa utan mer genom att visa till rätta.

Uppskattning. Att låta en säljare känna att du tycker att han/hon har gjort en bra affär. Gratulera och tala gärna om det för de övriga.

Lojalitet. Att hålla företaget och de egna säljarna bakom ryggen genom att ställa upp då olika åsikter kommer upp.

Intresserad. Visa intresse för säljarnas arbetssituationer med olika typer av kunder, med såväl positiva kundkontakter som med svåra kunder.

Öppen. Att vara mottaglig för nya idéer och tankar och vara fri från fördomar.

Samarbetsvillig. Säljledaren har en unik ställning som ska dels representera företaget, dels sina säljare, men också sig själv. Säljledaren måste därför uppträda så att ingen part gynnas före den andre. I centrum står ambitionen att vara samarbetsvillig.


Säljledarens uppgift
Du bör som säljchef eftersträva att vara ledare, med vilket menas att få dina säljare att utföra ett aktivt säljarbete som leder till önskade resultat.

Ditt arbete omfattar därför sju viktiga resultatområden. Med ”Resultatområde” menas att det är ett område inom ditt ansvar och inom vilket du ska nå ett resultat. Du har flera resultatområden, dessa tillsammans utgör ditt totala ansvarsområde.

De sju som du som säljledare ska vara ansvarig för är:
• Sätta mål, budgetera intäkter och kostnader
• Informera, kommunicera samt ge upplysningar och meddelanden
• Planera, arbetsplanera och kundplanera
• Organisera, rekrytera och bemanna
• Leda, motivera och ange riktning
• Utveckla, coacha och träna
• Kontrollera, utvärdera och ha koll på läget

Allt börjar med dig

Handbok i att leda sig själv - 258 nödvändiga tips som ger dig självdisciplinen du vill ha

"Det som skiljer den här boken från andra i genren och också är dess förträfflighet är alla korta handfasta tips! Den är full av kraftfulla råd och är enkel att slå upp när motivationen tryter. Det är som om någon sammanfattat alla mina ledarskapsböcker i en enda späckad handbok. Inget tomt prat för att fylla ut sidorna. Boken ligger ständigt överst i högen av böcker på nattduksbordet! Förutom att den hjälper mej att coacha mej själv så har jag haft väldig nytta av den då jag jobbar med att coacha andra. Inte sällan börjar jag prata med vänner och kollegor kring tipsen i boken och får ofta höra att jag inspirerat dom till att göra den förändring de längtar efter. Och det gör mej väldigt väldigt glad! Boken är en must have för alla som är villiga att ta ansvar för att leva det liv de önskar!"
Tanja Sivonen, HM

”Lättfattlig, ingen "tung" bok att plöja igenom. Bra format och snygg layout. Den här boken boostar mig med självdisciplin och jag bläddrar i den titt som tätt när jag tar en kaffepaus, eller som kvällslektyr framför brasan. Jag kan verkligen konkret överföra tips till just min verksamhet = love it!
Annica Larsson, Kroppsverkstan

”Den är perfekt att alltid ha med sig eller placerad på ett ställe som gör att man alltid kan ta upp den när man har lite tid över. Genom att lägga någon ynka minut om dagen hjälper den dig att hålla mod och fokus uppe på dina mål men den hjälper även med tips om hur man kan prioritera och strukturera för att göra det enklare att lyckas fortsätta. Boken har hjälpt mig att hålla modet och fokus uppe då jag håller på att starta upp ett eget företag men även i mitt vanliga jobb har det hjälpt mig att fokusera, prioritera och sträva efter rätt saker och inte försöka göra allt på en och samma gång.”
Jonatan Gunnarsson, Varberg

"Jobbig bok som ställer mig mot väggen hela tiden. Jag skojade bara. Det här är verkligen en energikick att plocka fram hela tiden och tvinga sig själv att läsa istället för att låta latmasken i en bestämma."
Johan Andrén, Helsingfors

"Jag gillar att det är så lätt att ta till sig tipsen. Bara att bläddra fram ett och testa. Superbra format som gör att man kan ha med sig boken. Om jag ska säga något negativt så är det väl att man börjar analysera sin omgivning så förbaskat."
Roger Svensson, Täby

"Jag sitter på bussen och måste bara skriva till er om ”Handbok i att leda sig själv,” Jag skrattar högt åt hur den kniper åt om mina nerver och avslöjar mina svagheter. Nu ska jag göra karriär och jag vet hur. Tack för det…”
Bea Forsberg, Boden

"Inte visste jag att det var så lätt att få självdisciplin. Ja, lätt och lätt – men nu har jag verktygen i alla fall. Det finns inga undanflykter längre."
Staffan Holmström, Skara

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap