Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Gillar kunderna dig - om att sälja tjänster


Tjänstetipset nummer 38Tänk dig att du är på ett kundmöte. Du har precis fått reda på vad kunden behöver och hör till din stora lycka att det är exakt vad du kan hjälpa till med. Fantastiskt. De behöver dig. De har massor av pengar och långt gångna planer där dina tjänster passa som hand i handske. Wow!

Du flyger på moln hela vägen hem och känner att äntligen har du landat den stora fisken. Äntligen en kund som verkligen behöver din hjälp och som kan betala för det

En vecka senare får du reda på att jobbet gått till någon annan. Du fattar ingenting först och försöker få en förklaring som är så luddig att du blir ännu mer förvirrad. Du sjunker genom jorden, förbannar dem för att de inte fattar vad som är bäst för dem. Ja, du går igenom hela registret från besvikelse, ilska till att ”nu skiter jag i det här”

Och här är det läskiga – det kanske inte var något fel på det du skulle sälja. Det kanske var perfekt. Det kanske till och med var mycket bättre än det som din konkurrent (de som fick jobbet) levererar till dem nu. Allt var perfekt – om det inte vore så att kunden inte gillade...DIG!

Hm…är det här verkligen sant? Det kan du ge dig sjutton på att det är! Företag som säljer prylar, apparater, jobbar med pris som enda konkurrensmedel eller säljer på nätet kan ha personal som inte ens deras mammor gillar – men den som säljer tjänster måste förstå att det är personen bakom tjänsterna kunderna köper först. Först när de har köpt dig kan de börja lyssna på vad du har att erbjuda. Så är det att sälja tkänster


Sälja tjänster - det fina i kråksången

Det är helt underbart att det är så eftersom du har så stora chanser att ligga före dina teknikfixerade, socialt hopplösa, krängarfokuserade konkurrenter. Mil före. Genom att bara sluta leka kontor, vara mer personlig och verkligen vilja hjälpa dina kunder så har du raderat bort 95% av konkurrensen direkt. Så strunta i ditt erbjudande ett tag – Ditt erbjudandet handlar inte om hur fantastiskt kompetent din konsulthjälp är, utan på vem DU är. Tanken svindlar. Det betyder i så fall att en som kan hälften av vad du kan, men som är bättre på att föra sig, tala, och som gör att kunderna känner sig väl till mods – kommer att göra bättre affärer än DU. Lita på att det är så orättvist!


11 skäl till varför man gillar en person mer än andra – är du en sån som andra gillar?

En del personer har verkligen förmågan att få andra att tycka om dem snabbt, men hur gör de det? Vad är det som gör att man känner sig så bekväm med vissa nya bekantskaper?

Är det det här kanske:

1. De ler oftare än andra man brukar träffa.

2. De visar intresse för det du säger och uppmuntrar dig att öppna dig så att er relation känns varmare och bättre än andra du har.

3. De ger dig komplimanger som känns rättvisa (inte att förväxla med inställsamma).

4. De pratar väl om andra och det reflekterar tillbaka på dem själva (jämför dem som mest pratar skit om andra).

5. De kan skratta åt sig själva och därmed visa mänsklig sårbarhet som också ger dig mod att göra samma sak.

6. De får dig att må bra eftersom deras entusiasm smittar av sig på dig (jämför gnällspiken som alltid klagar).

7. De liknar oss själva på något sätt och är bra på att hitta just de gemensamma nämnarna i alla sina relationer.

8. De visar att de gillar att vara med oss. En person som gillar att umgås med oss måste ju vara en trevlig person

9. De kommer ihåg vad du heter och vad ni talade om senast.

10. De ställer frågor och håller sedan tyst. Visst är det toppen med människor som vill höra vad vi tycker och tänker!

11. De skippar branschtugget. Branschspråk används mest av människor som är osäkra i sin yrkesroll – de imponerar genom att göra svåra saker enkla.

Håller du med? Och den jobbiga frågan är nu - Är du själv en sån person?

Lästips för alla som säljer tjänster

444 smarta tips för dig som säljer tjänster

"Jag har bara hunnit halvvägs genom boken men är eld och lågor över hur mycket jag redan känner att jag vill implementera i mitt företag snarast. Så tack för en välskriven bok som verkligen har gett mig ny energi och ett härligt jävlaranamma att nu ska saker göras mer effektivt i framtiden."
Michael Zettergren, Adventure Lovers AB

"Helt suverän "mänsklig" bok om marknadsföring/försäljning! Har läst många böcker genom åren i detta ämne, men inte någon i stil med den här i mycket positiv bemärkelse! tack!"
Mona Härlin, villasjöviken AB

"Så rapp, så ärlig och helt imponerande. Tipsen funkar verkligen! Det är så mycket tips, man behöver inte ens gå igenom hela boken. Räcker med att hoppa till det kapitel man har problem med, läsa och agera..BOM..det funka..klockrent! Boken är lättläst, imponerande synvinkel. Jag fick ett helt annat perspektiv..utan att skämmas för att begära betalt för det arbete jag gör. Under min uppväxt och i skola har jag aldrig fått lära mig att ta mer betalt än vad jag får(vilket funkar väldigt dåligt nät man har eget företag!). Jättebra tips!! Ni har verkligen lyckats att få ihop dom smarta tips som verkligen funkar!!"
Tashmina KhudojBerdi, Beauty By Tashmina

"Jag har framför allt vågat ta prisfrågan! Jag läste prisavsnittet dagen innan det var dags för "de första officiella" kundmötena och lade sen fram priset på sättet som föreslogs. Den första kunden tog det direkt! Den andra kunden ville pruta - då gjorde jag som boken sa och tog bort något i samma veva. Och alla blev nöjda! :) Boken var nästan som att hålla någon i handen medan man gjorde det här läskiga."
Nina Thell, NT7 Stockholm

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Tjänstetipset här:
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap