Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Coachande ledarskap - så funkar det


Konkreta och bra tips om att vara chef

Coachande ledarskap handlar om en mer informell ledarskapsstil som inte passar alla. Coachande ledarskap kanske mest passar den trygga och modiga chefen eftersom det handlar om att släppa taget och låta människor ta eget ansvar samtidigt som du som chef coachar under resan.

Vinsterna
Vinsterna med coachande ledarskap är att personalen känner sig mer delaktiga i företaget och att de får utvecklingsmöjligheter som de inte får under en mer auktoritär chef. I det mest ideala fallet får man personal som både blir duktigare på sina jobb och dessutom stannar kvar inom företaget och gör det jobbet.

Bakgrund till coachande ledarskap
Egentligen kommer coachande ledarskap från sportens värld där lagledare hjälper lagmedlemmarna att utveckla sin egen potential för att laget ska kunna nå sina mål. Varje individ blir viktigare och det måste finnas tid för chefen att intressera sig för personalen som individer mer än i auktoritära organisationer.

Grundaren till begreppet coachande ledarskap. John Whitmore ställde fyra frågor till sina medarbetare för att de skulle tänka till:

1. Vad vill du?
2. Hur ser det ut nu?
3. Vad kan du göra?
4. Vad kommer du att göra?


Hur kommer du igång med coachande ledarskap?

1. Släpp tyglarna
Låt den du delegerar till vara ansvarig och göra det här på egen hand, men se till att vara tillgänglig som stöd om det behövs. Nyckeln här är att inte delegera en uppgift utan ett önskat resultat. Hur de gör det är deras sak. Att vara en bra coachande ledare innebär att du flyttar andras tillit till dig, till att de börjar lita på och räkna med sig själva. Det är därför du ska instruera och uppmuntra alla människor att bli sina egna chefer. Om du kan få folk runt omkring dig att bli det kommer de att använda mindre av din tid. Tiden du investerar för att få dem på banan kommer att komma tillbaka till dig flerfaldigt

2. Fråga saker
Det är inte alltid folk säger vad de tänker. En del tänker inte på att säga något och andra vågar inte. En coachande ledare skaffar sig koll på vad medarbetarna funderar över och hur de kan få hjälp att åstadkomma saker.

3. Koppla tillbaka hela tiden
Vad hände egentligen? Gå igenom och återkoppla allt från små saker till större projekt. Medarbetare som känner att chefen är med i matchen blir mer angelägna och entusiastiska över vad de håller på med på dagarna.

4. Ge andra ansvar
Det finns inget bättre för många än att få vara ansvariga över något. En del människor tynar bort på arbetsplatser för att de inte känner sig nyttiga och till slut dör de inombords. Att få ansvar, om så bara för kontorsförnödenheterna, kan göra stor skillnad i engagemang.

5. Utmana medarbetarna
Sätt höga mål och låt dina medarbetare tänka ut hur ni ska nå dit. Du är en bra chef men dina medarbetare sitter på idéer som de fått av lång tids erfarenhet. De hemligheterna tjänar ditt företag på att vaska fram. Alla idéer är bra. Om du blir en person som medarbetarna känner att det är bra för dem att komma med idéer till - så kommer de att göra det. Och de kommer att växa på kuppen.

Där har du lite att starta med

Behöver du en turbo för att få igång personalen?

333 fantastiska sätt att motivera personalen

”Jag hamnade på en arbetsplats där motivationen var noll. Jag var ny chef. Så jag gick in och letade böcker på nätet om hur man motiverar sin personal. Där hittade jag denna fantastiska bok som hjälpte mig på rätt väg. Idag efter 1 år så känner jag att denna bok och jag tillsammans har motiverat personalen till att jobba mot samma mål. Jag har boken med mig när jag har nätverksträffar med andra chefer och rekommenderar denna bok starkt.”
Ganimete kalludra Folktandvården Stockholms län AB

”Boken innehåller massor med bra tips som har utvecklat både mig som företagare och medmänniska. Stämningen på firman är bättre än någonsin, glada medarbetare = ökad effektivitet i arbetet! Boken hjälpte mig att motivera de anställda på ett helt annat vis än innan, snacka om skillnad. Nu är det jag som får anstränga mig för att hinna med i samma tempo på jobben! Ni är grymma - ni har hjälpt mig att utveckla mig som både företagare och medmänniska!
Johan Lindberg, Gefle Nöje

”Den gav mycket intressanta vinklar av hur man kan göra för att få personalen motiverad .Den har hjälpt mig genom att testa många av dessa saker och inte fått det gensvar jag velat och då till slut insett att två av mina säljare inte var rätt män på rätt platser så tack för det!”
Pär Dybeck

”Jag har fått nya idéer hur man kan motivera och driva sitt företag framåt. Boken hjälper mig som chef att tänka utanför lilla boxen. Idag måste man ju möta alla där de står och att hitta tips hur man för alla framåt behövs verkligen.”
Maria Bergman, Nokkos Fitness & Relax AB

”Boken ger konkreta förslag om hur jag skulle göra för att motivera personalen och den har hjälpt min personal att bättre ta egna beslut och se företagets bästa.”
Mikael Strand, Fitnessbutiken i Väst AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Chefstipset här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs exempel på tipsbrevet Chefstipset så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap