Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du bygger en bättre styrelse


Smarta tips för företagare som vill framåt

En bra styrelse är guld värd för vilket företag som helst. De flesta små företag tänker inte på att bilda en riktigt bra styrelse. Istället har de en eller ett par nära släktingar som kan stå med som delar av styrelsen på pappret. Man har inga möten (utom på pappret) och får därför inte alla de fördelar som större företag, med väl hopsatta styrelser får.

Här är några saker du kan tänka på för att bygga en bra styrelse:

1. Alla medlemmar i din styrelse ska veta vad ditt företag handlar om (gör din pappa verkligen det?).

2. Medlemmarna ska komplettera dina egna kunskaper och det ska finnas en bredd på medlemmarna både vad gäller kön och erfarenhet, men gärna också när det handlar om ålder och bakgrund.

3. Du behöver leta efter folk med bra kontakter, kunskaper om din bransch och med ögonen öppna för möjligheter och framtida svårigheter för företaget.

4. Dina idealiska styrelsemedlemmar är individualister som vågar säga deras sanning till dig. Du är inte betjänt av folk som klappar dig på axeln hela tiden utan som faktiskt ställer svåra frågor och kommer med förslag till hur de kan besvaras.

5. Det är bra om dina medlemmar i styrelsen är lätta att få tag i och samla ihop. Idealiskt är förstås om de finns i närheten.

6. Du behöver styrelsemedlemmar som är aktivt inblandade och som vill vara det. Det ställer krav på dig att hålla dem uppdaterade hela tiden men det kommer att ge dig massor tillbaka eftersom du inte vill ha en styrelse som knappt vet vad som hänt sedan sist när ni träffas.

7. Ha alltid med en marknadsförare, en ekonom, en visionär och en jobbig typ (som ställer besvärliga men smarta frågor om framtiden) till dig.

Nå, klarar din nuvarande styrelse de här kraven - grattis i så fall. Då har du en perfekt styrelse som du ska vara rädd om.

Lästips som andra har gillat

54 steg som får ditt företag att växa med raketfart

”Jag läser boken om och om igen. Inte nog med att man blir inspirerad att kämpa vidare, man kommer på så mycket nya saker man kan göra för att förbättra företaget. Jag har blivit mer strukturerad och seriös med företaget. Jag får nog ta och skälla lite på dig då boken har gjort att jag har svårt för att inte "ta med företaget hem" längre. Innan har man kunnat åka iväg och träna på gymmet och släppt alla tankar men t.o.m. där funderar man på företaget. Jag kollar mailen och webbshoppen stup i kvarten. Jag brinner, tack vare din bok, mer för företaget men jag har samtidigt svårt att släppa arbetet hemma.”
Anders, AstroTech

”Samtidigt som boken är humoristisk så får man konkreta tips och råd om olika situationer som man inte har tagit tag i eller saker som garanterat kommer att dyka upp framöver och som man då kan förbereda sig på. Har läst boken ett flertal gånger och varje gång så kommer jag på saker som jag borde ha gjort. Boken fungerar som en coach eller mentor och ger nya synvinklar på problem man stöter på. Tankegångarna runt prissättning gjorde att jag fick en annan syn på vad det är man säljer och att det inte är priset som avgör utan det är värdet i tjänsten eller produkten man säljer. Genom rätt prissättning så undviker man de kunder som man ändå inte vill sälja till. Den här boken är lika bra som de andra jag har införskaffat och jag har rekommenderat den till andra företagare.”
Jan Alexandersson, MALEX

"Boken gav mig ovärderliga tips i hur man får företaget att växa snabbare! Jag har ändrat min strategi och kan nu fokusera på det som verkligen ger resultat. Jag rekommenderar boken till alla som äger ett företag, stort som litet."
Patrik Remann

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

För alla företagare som vill framåt
Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap