Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du får kunderna att rekommendera dig till sina vänner


Smarta tips för butiker

”Var köpte du den där?”

Frågan ställs varenda dag. Människor pratar med varandra, refererar och rekommenderar varandra saker.
Vad har du som gör att människor vill rekommendera ditt företag till sina vänner, kollegor och samarbetspartners?


Nå, vad säger kunderna till varandra om ditt företag idag?

Det finns fyra nivåer och vi går från lågt till högt:


Nivå 1
De är arga och gillar inte ditt företag. När de får chansen pratar de med sina vänner om det. En stor skandal skapar sånt här.

Nivå 2
Folk använder din produkt men har inget särskilt att säga om den. Det är inget spännande här, bara något man använder. Det här är nivån som de flesta företag befinner sig på.

Nivå 3
Här har folk bra saker att säga om de blir tillfrågade och det sträcker sig ända till att folk spontant tar upp ditt företag som ett bra exempel. De berättar konkreta saker för varandra. Andra tycker att ditt företag är så bra att de faktiskt försöker påverka människor att bli kunder där.

Nivå 4
Det här är nivån för den senaste boken, restaurangen eller filmen. Folk frågar andra aktivt om de använder din produkt – folk i media, experter diskuterar produkten/tjänsten. Här är det viktigt att möta människors förväntningar mer än något annat. En bra nivå om du kan hålla den – farlig eftersom det är lätt att halka ur den och försvinna ner till nivå 2 snabbt.


Slutsats
För att nå nivå 1 eller 4 måste du göra det förvånande, korkade, extraordinära överraskande, bisarra, idiotiska, fantastiska, underbara. Vi människor har inte energi att prata om det ordinära. Det måste vara ovanligt bra eller ovanligt dåligt för att man ska vilja prata om det. Om någon är arg på dig kommer de att berätta det för alla som orkar lyssna så länge de är arga. Om vi bara tycker något är okej har vi bättre saker att prata om, vanligtvis om andra vi är arga på ;-)

Lästips som andra har gillat

1000 tips om att sälja mer i din butik

"Främst har jag lärt mig att förstå våra butikers beteende och även hitta argument för att i vissa fall förändra det. Den är enkel att läsa och ta till sig. Det här är en bok jag rekommenderar till den/alla som jobbar med butiksförsäljning."
Åsa Lilja, Team Sportia AB

"Fantastisk och rolig fick mig ett riktigt gott skratt när jag läste boken. Man kommer till insikt och förstår vilka problem man gjort innan och vad man kan bli bättre på. Otroligt rolig bok..."
Robert Chamoun, Salong Eurostop

"Jag har blivit mer framåt och initiativtagande i marknadsföringen och fått en jäklar-anamma känsla! Har testat att "kuppa" i julas och har märkt effekt. Lärt mig mycket om hur folk funkar."
Linda Ahl, Afrodites Under

"Boken har visat idéer för marknadsföring- inspiration i största allmänhet- bara en sån sak som att sluta fråga kunder om man kan hjälpa till- "hej" och paus...kontakt = MYCKET effektivare!!"
Bernzons blomsterhandel


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Butikstipset här:

Sälj mer i din butik
För dig med butik som behöver nya tips och inspiration som hjälper dig att sälja mer i din butik.

Butikstipset går ut till nästan 18 000 prenumeranter och startades 2004.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med bra böcker om att sälja från Bokförlaget Redaktionen.

Läs exempel på tipsbrevet Butikstipset så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap