Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Anställa personal - att tänka på


Chefstipset nummer 67

Så det är dags att anställa personal.

Kul, men nu gäller det att du gör rätt så att du slipper huvudvärk i framtiden. Därför får du här konkreta tips om att anställa direkt från ett proffs som skrivit boken Handbok i att anställa för första gången

1. Anställ inte en kopia av dig själv. Många företagare gör helt fel när de anställer eftersom de siktar in sig på att leta efter samma egenskaper som de själva har när de letar efter nytt blod till företaget. Varje person du kommer att möta är individer med olika egenskaper och det är viktigt för dig att innan du träffar någon definiera vad för slags person som skulle passa bäst för den tjänst de ska ha på ditt företag.

Att jobba igenom en ordentlig arbetsbeskrivning och de egenskaper du tror att en person ska ha för att kunna göra det jobbet väldigt bra. En säljare bör vara väldigt självgående och initiativrik och ha konkreta bevis för att han/hon är det. En ekonomiassistent kan vara en helt annan typ – otroligt noggrann och där kanske inte initiativrikedom behöver vara den starkaste sidan.


2. Gör en lista över de mål du vill att anställningen ska få som resultat. När du ser målen är det lättare att se vilken slags person som kan hjälpa dig att nå dem. Vill du ha någon som träffar kunder, tar stort ansvar och vid behov kan ersätta dig eller vill du helt enkelt bara ha någon som kan ta hand om saker av enklare slag.

Att vara tydlig i arbetsbeskrivningen och göra ett grundligt jobb hjälper dig att träffa exakt rätt. Det är med andra ord otroligt viktigt att du gör det här jobbet först och riktigt ordentligt innan du går vidare. En annan sak – det är lätt att ta den enkla vägen att anställa någon du redan känner och det kan fungera bra men det kan också vara fel. Gör en ordentlig utvärdering istället för att göra det som känns bekvämt på kort sikt.


3. Fundera över vilken slags chef kommer du att vara – det är viktigt. Om du vet att du blir störd av att ha någon utan initiativkraft och behöver självgående personer snarare än någon som du måste passa hela tiden, så säger det mycket om vilken slags personlighetstyp du söker.

Du måste vara ärlig mot dig själv här. Om du säger att du vill ha en självständig initiativrik person och anställer en sådan person och så slutar det med att du ändå hökar över den personen hela tiden så kommer han/hon att tröttna snabbt. Och tvärtom – om du anställer någon som behöver feedback hela tiden så måste du ha tid för det.


4. Planera framåt. Om du förväntar dig att anställa någon redan till nästa månad så kommer du att bli besviken. Det tar tid (och ska ta tid) att hitta rätt person. Du ska både annonsera, intervjua och utbilda en ny person.


5. Sätt dig in i vilka anställningsformer som finns.


6. Intervjua anställda. En bra vägledning till anställningsintervjuer finns här


7. Skapa ett bra program för introducera den nyanställde. Det spelar ingen roll om det är en detaljerad manual eller en inplanerad introduktion – du måste göra en plan för vad den nyanställde ska gå igenom för att komma igång snabbare. Läs mer om att introducera nya personal

Gör inga dyra misstag när du anställer

Lär dig att anställa rätt på en gång

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Chefstipset här:

Vill du bli en ännu bättre chef?
Här får du tips som gör din vardag som chef lättare. Allt ifrån hur du motiverar till kritiserar på rätt sätt.

Chefstipset har 24 000 prenumeranter och har funnits i tio år i år.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för chefer.

Läs exempel på tipsbrevet Chefstipset så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap