Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Konsten att anlita rätt konsult


Smarta tips för företagare som vill framåt

Ibland hamnar man i situationer då det är bra att ta hjälp utifrån istället för att stånga pannan blodig och försöka göra jobbet själv. Men det finns viktiga saker att tänka på så att du får rätt konsult som gör jobbet på rätt sätt.

Här är vad du ska tänka på om du ska anlita en konsult:

1. Bestäm först exakt vad det är du behöver hjälp med. Skriv ner problemet och vilket resultat du förväntar dig att nå med hjälp av en konsult. Många gånger kan den här processen faktiskt leda till att du inte ens behöver en konsult eftersom problemet blir tydligare och kanske lättare att se en egen lösning på. Om problemet är större än du kan klara av att lösa själv har du fått en bra kravspecifikation för konsulten.

2. Ta reda på vad det kostar att inte få problemet löst. Det ger dig en tydlig bild av vad det är värt att lägga ner på att låta en konsult komma med lösningen.

3. Skapa en budget och tidsramar för lösningen. Det ger dig utrymmet för att planera bättre och veta mer om hur mycket du själv och andra måste blandas in i konsultens arbete när han/hon är igång.

4. Undersök vilka alternativ du har. Om du har bra kontakter kanske du kan hitta en konsult den vägen. Annars är en sökning på internet det bästa alternativet eftersom du får chansen att se vad olika konsulter har gjort tidigare och vad deras expertis är - utan att behöva sitta och lyssna på det i telefonsamtal.

5. Ring några konsulter och intervjua dem per telefon. Beskriv ditt företags problem och utmaningen ni står inför och be konsulten beskriva sin egen expertis på området. Fråga gärna om gamla kunder till konsulten och vad han/hon hjälpt dem med som liknar det du vill ha hjälp med.

6. Träffa tre av dem du pratat i telefonen med och ta reda på mer av det du tycker är viktigt. En viktig sak kan vara om konsulten gör jobbet själv eller ser till att din personal lär sig att göra det själva. Allt beror på vad som är viktigt för dig på sikt. Fråga också vilka resurser han/hon behöver under arbetet.

7. Välj konsult baserat på de samtal ni haft och på de offerter du begär in från de konsulter du känner mest för. Det kan också vara en bra idé att kontakta konsulternas gamla kunder och prata närmare med dem.

Lästips som andra har gillat

Lyckas som konsult - 234 idéer som får fart på konsultkarriären

”Boken är kanonbra! Jag använder den som bollplank för mina idéer och kan återkomma till den när jag behöver inspiration, jag använder också "444 smarta tips för dig som säljer tjänster" på samma sätt. Då jag har gått från att tidigare vara aktiv företagare i min bransch till att vara konsult, känns det helt super att kunna relatera på alla sätt till exemplen i dina böcker.”
Maria Sundin, Equevent-Hästjobb

” Den är så att säga: “Liten men naggande god” och jag blir så inspirerad av den. Man kan ha den och läsa rakt igenom eller slå i den lite när man behöver, få mer input/inspiration/upplyft, tips och idéer konkreta råd. Den ger en känsla av att man får en “ryggrad” i hur man kan förhålla sig mot kunden, den stärker verkligen självkänslan. Jag läser den om och om igen, och får alltid inspiration och glädje i mitt arbete. En fantastisk bok.”
Eva Renner

”Boken kommer med bra konkreta tips som går att använda i det dagliga arbetslivet som konsult. Jag har tagit till mig en del tips och använder dem som mantran de dagar det kan kännas lite motigt. I dagsläget är det min syster som lagt vantarna på den och uppskattar den minst lika mycket som jag.”
Catharina Stenvall, Ljungbyholm

"Lyckas som konsult" innehåller små korta konkreta tips och idéer som är lätta att ta till sig. De är lätta att ha med sig och lätta att ta till sig. Jag har använt boken i dialog med kollegor."
Urban Axelsson, Atea

"Boken innehåller många bra konkreta tips för olika situationer i möten med kunder. Det finns en hel del psykologi i boken som fått mig att tänka om i säljsituationer. Det är också bra att boken är så liten att den är lätt att ta med sig i jackfickan."
BB, Megalink AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

För alla företagare som vill framåt
Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.  Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap